Zašto je zelena karta bijele boje?

frame detail frame detail frame detail frame detail Zašto je zelena karta bijele boje?

Zelena karta međunarodno je priznat dokument koji služi kao dokaz o osiguranju prilikom putovanja izvan matične zemlje. Zelenu kartu, također poznatu kao međunarodna kartica osiguranja automobila ili IMI kartica, obično izdaju osiguravajuća društva u zemljama koje su članice sustava zelene karte. Sustav zelene karte mreža je nacionalnih osiguravajućih ureda koji koordiniraju osiguravajuće pokriće za vozače koji putuju preko granica. Zelena karta sadrži podatke o vozaču, vozilu i polici osiguranja, uključujući datume pokrića i zemlje u kojima polica vrijedi. To je važan dokument koji morate imati kada vozite u inozemstvu jer pokazuje da imate potrebno osiguranje kako biste zaštitili sebe i druge u slučaju nezgode. Bez zelene karte možete biti podvrgnuti novčanim kaznama ili drugim zakonskim kaznama, ovisno o zemlji u koju putujete.

Do 01.07.2020., zelena karta se tiskala, kao što i njen naziv kaže, na zelenom papiru, ali Upravni odbor HUO-a (Hrvatski ured za osiguranje) donio je odluku o izdavanju međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti (zelene karte osiguranja) na bijelom papiru.
Odluka o izdavanju zelene karte osiguranja na bijelom papiru temelji se na odluci Council of Bureaux, međunarodnog tijela koje upravlja Sustavom zelene karte, a koje je donijelo odluku kojom ovlašćuje nacionalne urede za osiguranje u 48 država članica da na dobrovoljnoj osnovi donesu odluku za svoja tržišta o izdavanju “zelena karte” na bijelom papiru, navodi se u priopćenju HUO-a.

Za sva dodatna pitanja i nedoumice vezano uz pokriće osiguranja vašeg vozila u inozemstvu kontaktirajte nas na info@mojeosiguranje.hr ili izravno na 021/ 26 36 36.

Dok ploviš brodom ne voziš auto, pa su manje šanse da ćeš auto oštetiti.

X
Fixed Image
whats app ikona

Želiš ponudu?
Piši Ani

whats app ikona

Želiš ponudu?
Piši Ani