Sve što niste znali o međunarodnom danu žena

frame detail frame detail frame detail frame detail Sve što niste znali o međunarodnom danu žena

Vjerojatno svi već znate da se međunarodni dan žena obilježava svake godine 8. ožujka te da se time slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena.

Prvi takav dan obilježen je 8. ožujka 1909. godine deklaracijom koju je tada donijela Socijalistička partija Amerike.

Osim ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo više od 140 žena.

Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog nepodnošljivih radnih uvjeta.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su prvi put javno demonstrirale 8. ožujka 1857. godine na ulicama New Yorka. Žalile su se na iznimno loše uvjete rada i niske plaće. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat nakon dva mjeseca.

Demonstracije su se tradicionalno nastavile odražavati uvijek na isti datum, ali postupno u sve većem broju država. Zahtjevi su uvijek bili isti. U Rusiji su demonstracije žena bili prvi stadij ruske revolucije što je imalo za produkt da boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj uspije nagovoriti Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik koji se u sovjetskom razdoblju koristio za obilježavanje „herojstva radnica”.

Na zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Svojevrsna zamjena je postao Majčin dan koji se slavi druge nedjelje u svibnju. Dan žena ostao je praznik u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu te se obilježavao cvijećem i poklonima.

1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice, a 1975. godine koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Svake godine Dan žena ima posebnu tematiku; Ujedinjeni narodi su za ovu godinu izabrali jako zanimljivu - „Nadahnjujuće promjene”.

Zanimljiva činjenica, koju možda niste znali je to da su žene dobile pravo glasa tek 1893. godine i to na Novom Zelandu.

Nadamo se da ste uz nas saznali neke nove stvari koje dosada možda niste znali. Učinite svojim boljim polovicama Dan žena posebnim te im omogućite da se uvijek osjećaju sigurno i zaštićeno. Moje osiguranje je uvijek tu za Vas,  možete nas kontaktirati na info@mojeosiguranje.hr ili 091 905 7148.

Ako kupiš stan,nećeš trebati osiguranje kuće.

X
Fixed Image
whats app ikona

Želiš ponudu?
Piši Ani

whats app ikona

Želiš ponudu?
Piši Ani