Koliko kalorija pojede plavetni kit u samo jednom zalogaju?

frame detail frame detail frame detail frame detail Koliko kalorija pojede plavetni kit u samo jednom zalogaju?

Plavetni kitovi su prosječno dugački oko 26 m, a populacija koja živi na južnoj polutki je u pravilu krupnija od one koja živi na sjevernoj polutki. Pojedine životinje su često dugačke oko 30 m, a najveći znanstvenom metodom izmjereni plavetni kit bio je dugačak 33,58 m.

Plavetni kitovi mogu težiti do 200 tona. Oni su najveći ikad živući organizmi na kugli zemaljskoj prema sadašnjim saznanjima.

Plavetni, ili kako ga još zovu, plavi kit, pojavljuje se u svim svjetskim morima, krećući se od visokih do niskih zemljopisnih širina i natrag. Zimu provode u umjerenim i suptropskim morima, a ljeto u polarnim. Nekada je oko 90% svih plavetnih kitova živjelo na južnoj polutki. Smatra se dokazanim, da plavetni kitovi nikada ne prelaze ekvator, i da oni sa sjeverne ostaju uvijek na sjevernoj, i obratno, jednako tako, populacija s južne ne dolazi na sjevernu polutku.

Kako bi shvatili koliko energije koriste kitovi kada rone, istraživači su zabilježili 200 zarona između 2002. i 2007. Tada je doktorand Goldbogen upotrijebio snimke zvukova kitova dok su ronili kroz vodu kako bi izračunao brzinu. Regrutirao je stručnjaka za padobransku aerodinamiku kako bi pomogao razraditi snage koje djeluju na kitove dok su napadali. U konačnici su izračunali da su kitovi potrošili čak 8.071 kilodžula (1.900 kalorija) na jedan nalet.

Kao svi kitovi usani i plavetni se kit hrani planktonom koji filtrira iz morske vode. Pri tome, prednost daje sićušnim račićima. Lovi pretežno na dubini od stotinjak metara. Procjenjuje se, da tijekom ljetnih mjeseci, kada se jedino hrani, jedan plavi kit dnevno pojede oko 40 milijuna račića u ukupnoj težini od oko tri i pol tone. Tijekom zimskih mjeseci uopće ne jede i živi od svojih masnih rezervi. Plivanjem postiže brzinu do 30 km/sat.

Strategija hranjenja plavih kitova, najvećih životinja na Zemlji, može objasniti njihovu ogromnu veličinu, prema studiji koja je utvrdila da jedan zalogaj hrane može sadržavati 457 000 kalorija ili 240 puta više energije nego što sagorijevaju pri grabljenju tog zalogaja.

Ne kupuj auto, pa ti neće trebati auto osiguranje.

X
Fixed Image
whats app ikona

Želiš ponudu?
Piši Ani

whats app ikona

Želiš ponudu?
Piši Ani